خانه » رویدادها » نشریه خاکستری

نشریه خاکستری

ساختار تشکیلاتی:

  1. مربی/راهبر/ناظر/تسهیلگر بزرگسال: علیرضا فتاح.
  2. شورای سردبیری: برگزیده از فعال‌ترین و دغدغه‌مندترین نوجوانان نخبۀ در دسترس: در مرحلۀ اول شامل ۱۱ نوجوان برگزیده از سراسر کشور.
  3. هیئت تحریریه: همراهان نشریه شامل نویسنده‌ها، گرافیست‌ها و طراحان محتوای چندرسانه‌ای.
  4. باشگاه مخاطبان.

ساختار محتوایی نشریه: هر شماره شامل یک یا دو پروندۀ اصلی به همراه بخشی مطالب پراکنده است.

زمان‌بندی پیش‌بینی‌شده برای انتشار: در یک‌سالۀ اول از بهار ۱۴۰۱ هر سه‌ماه یک‌بار و در سال‌های بعدی به‌مرور با فواصل کمتر منتشر خواهد شد.

حجم پیش‌بینی‌شدۀ نشریه: هر شماره در سال اول حدود ۶۰ صفحه رقعی.

تیراژ نسخۀ کاغذی پیش‌بینی‌ شده: برای سال اول، غیر از نسخه‌های اهدایی و آرشیوی و تبلیغاتی، ۱۰۰ نسخه برای فروش (در کنار انتشار غیررایگان نسخۀ دیجیتال)

رسانه‌های مجازی: اینستاگرام، تلگرام، ایتا و…

گا‌م‌های نخست

در پی مباحثات انجام‌شده با دوستان خانۀ اندیشه‌ورزان در شش‌ماهۀ نخست سال جاری، در راستای پرورش و گزینش نوجوانان نخبۀ فکری و فرهنگی، به مثابۀ نسل آتی اندیشه‌ورزان کشور، ایدۀ راه‌اندازی نشریۀ فکریِ نوجوانان مطرح و مقبول شد.

بنا بر آن شد که در پی برگزاری دورۀ پایه و با اتکا بر دانش‌آموزان برگزیدۀ آن دوره، دورۀ کوتاه و فشردۀ دیگری با نام «دورۀ آموزش نگارش مطبوعاتی و بلاگری» برگزار شود تا با فراخوان عموم نوجوانان گزینش کامل‌تری به هدف انتخاب اعضای هیئت تحریریۀ نخست نشریه انجام شد. آن دوره با تدریس آقایان سعیدی زاهدی، میلاد دخانچی و علیرضا فتاح برگزار شد و در پایان از دانش‌آموزان شرکت‌کننده خواسته شد که متن‌هایی با چند موضوع پیشنهادی بنویسند و ارسال کنند تا از میان آنان افرادی برگزیده شوند. این دوره به صورت آنلاین در آغاز آبان‌ماه برگزار شد و به صورت آفلاین به افرادی (به‌ویژه نوجوانانی معرفی‌شده از سوی جشنوارۀ هنری مدرسه) نیز عرضه شد. حدود ۲۵ متن ارسال شد که از بین آن‌ها ۱۲ متن برتر انتخاب شد. سه نفر اول نفرات برتر معرفی شدند تا هدیه‌ای برای آنان ارسال شود.

تشکیل هیئت تحریریه یا شورای سردبیری

با ۱۲ نفر برگزیده تماس گرفته شد و به حضور در جلسۀ توجیهی راه‌اندازی نشریۀ فکری نوجوانان دعوت شدند.

در جلسۀ نخست، مورخ دوم آذر ۱۴۰۰، ایدۀ راه‌اندازی نشریه‌ای برای تبیین افکار نوجوانان و بیان دغدغه‌های آن به مثابۀ تشکیل رسانه‌ای مکتوب، نخبگانی و کشوری با اعضا مطرح شد و شرایط کلی فعالیت و حمایت‌های خانۀ اندیشه‌ورزان ایران به آنان معرفی شد. با نظر اعضا قرار شد جلسات اصلی هر دو هفته یک بار برگزار شود و باقی هماهنگی‌ها با توجه به پراکندگی جغرافیایی اعضا در فضای مجازی انجام شود.

شکل‌گیری و تعیین مؤلفه‌های اولیه

با معرفی انواع نشریه‌های فکری-فرهنگی و توضیح ساختارهای متفاوت آن‌ها، در جلسات دوم و سوم شورای سردبیری، ۱. نام نشریه (خاکستری)، ۲. ساختار محتوایی نشریه (هر شماره یک پروندۀ اصلی در کنار اندکی مطالب پراکنده) و ۳. موضوع پروندۀ شمارۀ اول (نوجوان) با نظر و رأی خود دانش‌آموزان انتخاب شد.

به فاصلۀ کوتاهی، در آغاز بهمن‌ماه، صفحات مجازی نشریه در شبکه‌های اجتماعی راه‌اندازی شد و فراخوان عمومی شمارۀ اول نیز، نخست با پوستری طراحی‌شده به دست خود نوجوان‌ها و سپس با پوستر طراحی‌شده به دست گرافیست خانا، انتشار یافت. انتشار فراخوان اول به کوشش اعضا با استقبال مناسبی مواجه شد و بسیاری از صفحات و افراد فعال در حوزۀ نوجوانان در اینستاگرام و تلگرام آن را بازنشر کردند.

در مرحلۀ بعدی، اکنون اعضا در حال فعالیت‌های زیر هستند:

  • نوشتن متن‌های خودشان
  • داوری حدود ۴۰ متن ارسالی
  • تعیین قالب گرافیکی نشریه
  • تعیین رنگ سازمانی نشریه (قرمز تیره)
  • تعیین و طراحی چیدمان و قالب پست‌های اینستاگرامی
  • تولید محتوای مکتوب و چندرسانه‌ای برای شبکه‌های اجتماعی

در مدت دوماهۀ آغاز به کار نشریه، علاوه بر جمع ۱۲نفرۀ شورای سردبیری، قریب به ۶۰ نوجوان نخبه و دغدغه‌مند (۵۰ نویسنده و ۱۰ هنرمند بصری) با نشریه همراهی و همکاری مؤثر کرده‌اند که در حال آماده‌سازی بستر مناسب برای شبکه‌سازی و ساختارمند کردن این افراد هستیم.

رویدادهای مرتبط