حضور مهاجران و تاثیرات عمیق آنان بر جامعهی ایران، همواره به دیدی حاشیهای به آنان نگریسته شده است. همچنین، رقابت جهانی و منطقهای برای جذب دانشجویان بینالمللی و نخبگان به منظور ارتقا حوزه علم و فناوری و اقتصاد دانشبنیان در حال گسترش است که موفقیت کشورها در این حوزه، متکی بر سیاستهای مهاجرتی کارآمد میباشد. تاکنون مجموعه سیاستهای ایران در قبال پذیرش مهاجران بر اساس چند نگاه کلیشهای استوار شده و فعالیتهای علمی– پژوهشی منظمی در راستای آسیبشناسی این سیاستها و بهبود آنان صورت نگرفته است. انجمن دیاران میکوشد تا با رویکردی بین رشتهای در انجام پژوهشهای مهاجرتی و تغییر نگرشهای کلیشهای از طریق فعالیتهای ترویجی، سیاستهای مهاجرتی کشور را در راستای تحقق منافع ملی بهبود ببخشد.
اندیشکده اقتصاد مقاومتی یک کانون تفکّر است که در سال ۱۳۹۵ آغاز به کار نمود و با ماموریت «تصمیمسازی برای حل مسائل اقتصاد کشور در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی» فعالیت میکند. مطابق با تعریف اندیشکده، اقتصاد مقاومتی یک رویکرد مدیریتی و سیاستی در اقتصاد است، به این معنا که سیاستها و سازوکارهای اقتصادی طوری طراحی شود که کشور با کمترین تاثیرپذیری از تکانههای داخلی و خارجی، در مسیر تحقق اهداف خود حرکت کند. «ترسیم وضع مطلوب مبتنی بر تعریف فوق و با استفاده از منابعی همچون مبانی انقلاب اسلامی و قانون اساسی»، «توصیف وضع موجود مبتنی بر واقعیتهای میدانی»، «شناسایی شبکه مسائل در هر حوزه موضوعی و طراحی راهکار عملیاتی برای حل آن مبتنی بر مطالعه، کسب مشورت از خبرگان و بررسی تجربیات جهانی»، «ترویج و گفتمان سازی مباحث در فضای عمومی» و «پیگیری از دستگاهها و مسئولین مرتبط به منظور اتخاذ تصمیمات لازم» فعالیتهایی است که در اندیشکده انجام میشود.
در اصل ۴۵ قانون اساسی بهرهبرداری از مواهب الهی در اختیار حکومت اسلامی قرار داده شده است که طبق مصالح عامه نسبت به آنها عمل نماید همچنین طبق اصل ۴۸ قانون اساسی نیز نحوه بهرهبرداری از این مواهب باید به گونهای باشد که در هر منطقه به فراخور نیازها و استعدادها، سرمایه و امکانات لازم در دسترس قرار عموم گیرد؛ لذا شایسته است طرح اولیه حکمرانی مطلوب منابع طبیعی و ثروتهای عمومی در کشور بنا نهاده شود. از این رو در راستای پاسخگویی به بخشی از نیازهای پژوهشی کشور در زمینه نفت و گاز و سایر منابع طبیعی و ثروتهای عمومی، اندیشکده حکمرانی انفال و منابع طبیعی به عنوان یک اندیشکده میان رشتهای شروع به فعالیت کرده است.
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاستورزی جهانی دارند. جمعی از جوانان تحصیل کرده در رشتههای علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمدهاند تا با انگیزههای غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینهنگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاستهای جهانی را فراهم آورند.
اندیشکده «پایا» با رسالت پیشرفت، سازندگی و آبادانی (توسعه پایدار متوازن) منطقهای ایران اسلامی به همت جوانان دغدغهمند، در سال ۱۳۹۵ بنیانگذاری شد که تاکنون با بهرهگیری از خبرگان، در دو حوزهی «نظرورزی» و «عملیاتی»، ماموریتهای تولید ادبیات بومی پیشرفت و توسعه، تجربه نگاری نهادها و کنشگران جهادی، سیاست پژوهی محلی-منطقهای، نهادسازی در مناطق محروم و محرومیتکاهی (فقرزدایی و غنا بخشی)، مطالعات راهبردی مهاجرت و حاشیه نشینی و … را دنبال میکند.
اندیشکده مرصاد، مجموعهای حوزوی و با پسزمینهای از دغدغهها و افکار نسل جدید انقلاب اسلامی است. قاطبۀ حوزویان انقلابی نسل جدید دغدغههایی از جنس تحول حوزه و کشاندن پای آن به صحنههای مختلف اداره جامعه، جاری کردن اندیشه اسلامی در روندهای اجتماعی و تمدنی دارند. اما آنچه بالفعل اندیشکده مرصاد را در میان این طیف متمایز میکند گزینشهایی منحصربهفرد است که در زمینۀ انتخاب «لایۀ شناختی»، «مخاطب» و «محصول» انجام داده است و عناصر ثابت و هویتی آن محسوب میشوند.
اندیشکده سیاستگذاری امیرکبیر با هدف حل مسائل جمهوری اسلامی ایران از طریق گفتمانسازی، شـبـکهسازی، تربیت نیرو و تصمیمسازی برای مسئولین ایجاد شده است و هم اکنون در حـوزههای صنعت، انرژی، اقتصاد و حکمرانی به فعالیت میپردازد. اعـضـای ایـن مرکــز که از دانش آموختگان و اساتید دانــشگـاه صـنعـتـی امـیـرکبـیر هستنـد، در کــارگـروههای تخصصـی در زمــینههـای مــختـــلف بــا نــگـاه حل مساله بر روی موضـوعــات هدف متمرکز شدهاند.
دفتر مطالعات دیپلماسی اقتصادی یک نهاد علمی- مشورتی میباشد که در زنجیره تولید علم و پیادهسازی پاسخها به مسائل نظام اسلامی با تمرکز بر روابط اقتصادی خارجی فعالیت نموده و اقدامات پشتیبانی کننده و دارای همافزایی و ارزشآفرینی را انجام میدهد. در این راستا با انجام اقدامات بهینه و رعایت اصول و چارچوب حاکم بر دانشگاه امام صادق علیه السلام به دنبال کمک به توسعه علمی و پژوهشهای کاربردی در سیاستگذاری کلان اقتصاد سیاسی بینالملل از طریق فرآیندی تحقیقاتی و اجرایی میباشد.
موسسه بنیاد تدبیرگران توسعه فردا از سال ۱۳۸۱ تاکنون در حوزه تولید و پردازش فکر، فعالیت میکند. سیاست نوآوری در بنیاد توسعه فردا بر سه پایه آیندهنگری، مطالعات بین رشتهای و تکیه بر شبکهسازی است. کتاب روشهای آیندهنگاری تکنولوژی (۱۳۸۴) و مدیریت اندیشگاه از تولد تا توسعه(۱۳۸۹) نمونهای از نوشتارهای مرجع بنیاد توسعه فردا است که در توسعه دانش و هنر آیندهنگری و همینطور توسعه فرهنگ مراجعه به اندیشگاهها در کشور موثر بوده است. آرمان بنیاد توسعه فردا ارائه الگویی موفق و کارآمد از یک اندیشگاه(کانون تفکر) ایرانی است که بر اساس آموزههای دینی بتواند در حل مسالههای واقعی نظیر توسعه فناوری نو در کشور و توسعه پایدار ایران نقش ایفا کند.
«اﻧﺪﯾﺸﮕﺎه مهاد» ﺑﺎ ﭘﺮ ﮐﺮدن ﺧﻼء ﻣﯿﺎن «ﻧﻈﺮ» ﺗﺎ «ﻋﻤﻞ» ﺑﻪ ﺣﻞ ﻣﺴﺎﻟﻪ ﭘﺮداﺧﺘﻪ و ﯾﺎﻓﺘﻪهای ﺧﻮد را ﺑﺎ ﺳﯿﺎستگذاران و ﺗﺼﻤﯿﻢﮔﯿﺮان دوﻟﺘﯽ، ﻋﻤﻮﻣﯽ و ﻏﯿﺮدوﻟﺘﯽ در همه ﺳﻄﻮح و ﺑﺎ در ﻧﻈﺮ داﺷﺘﻦ ﻣﻨﺎﻓﻊ همه ذیﻧﻔﻌﺎن ﺑﻪ اﺷﺘﺮاك ﻣﯽﮔﺬارد؛ و در همین ﺣﯿﻦ ﺗﻼش ﻣﯽﮐﻨﺪ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان نهادی ﺑﺮای ﺗﻘﻮﯾﺖ ﺻﺪای ذیﻧﻔﻌﺎن ﮐﻠﯿﺪی ﺣﻮزه شهر، ﻣﻨﻄﻘﻪ و ﻣﺤﯿﻂ زﯾﺴﺖ ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﮐﻨﺪ.
اندیشگاه سیاستنگاری ایران «سَنا» در صدد آن است که مدلهای سیاستی و مدیریتی را از درون تجارب زیسته استخراج کند. این کار در بنیاد توسعه فردا، «سیاستنگاری» نامیده شده است. سیاستنگاری عبارت است از بازخوانی و مرور یک تجربه، با هدف یادگیری منظم و سیستماتیک از تجارب خود و دیگران. سیاستنگاری نه وقایعنگاری است و نه سیاستگذاری، بلکه وقایع و رخدادهای درون یک تجربه را با هدف درک تفکرات، اصول و روشها، نگرشها و ارزشهای حاکم بر یک تجربه و بازیگرانش مورد مطالعه قرار میدهد. اندیشگاه سَنا یک تجربه را در چهار لایه مطالعه میکند: وقایع و رخدادها، زیرساخت اجتماعی و نهادی، باورها و ارزشها، اندیشه و بینش.
شبکه کانونهای تفکر ایران مجموعهای متشکل از مراکز و گروههای تحلیلگر تخصصی است که از سال ۱۳۷۹ با هدف ارتقای کارآمدی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران از طریق سیاستپژوهی و کمک به تصمیمگیران و پیشنهاد سیاستهای مناسب در حوزههای اقتصاد کلان، انرژی، صنعت، کشاورزی، مسکن، تعلیم و تربیت، سلامت و علم و فناوری ایجاد شده است. با توجه به گسترش فعالیتهای این شبکه، در اردیبهشت سال ۱۳۹۳ نام این مجموعه به «شبکه کانونهای تفکر ایران» تغییر یافت.
جامعه اندیشکدهها از سال ۱۳۹۶، با هدف ایجاد و استقرار سازوکارهایی جهت معرفی و برجستهسازی پژوهشها و اقدامات برتر اندیشکدههای کشور راهاندازی شده است. به این ترتیب که با شناسایی و الگوسازی از فعالیتهای موفق اندیشکدهها، زمینه برای توسعه ظرفیت و اثرگذاری اندیشکدههای فعلی و فضا برای شکلگیری اندیشکدههای جدید فراهم شود. جامعه اندیشکدهها تلاش دارد در فضایی غیر انحصاری با مشارکت اندیشکدهها و گروههای فعال در زیست بوم اندیشه ورزی کشور، ماموریت خود را به انجام برساند. در این راستا از حضور و همکاری مجموعه ها و برنامه های دیگر در این زیست بوم استقبال میکند.
پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف براساس نیاز به بکارگیری روشهای علمی در حوزه سیاستگذاری و تولید دانش تخصصی مورد نیاز در تصمیمگیریهای کلان طی تفاهمنامهای میان دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام (به عنوان مهمترین نهاد تدوینکننده سیاستهای کلان) و دانشگاه شریف (یکی از بهترین دانشگاههای حوزه علم و فناوری) تاسیس شد. این پژوهشکده توانست ظرف دو سال مجوز قطعی فعالیت را از شورای گسترش وزارت علوم دریافت نماید.
پژوهشکده چشمانداز و آیندهپژوهی در راستای تحقق اهداف چشمانداز جمهوری اسلامی ایران و سیاستهای کلی نظام از ابتدای دهه ۹۰ تأسیس شده و به پژوهشهای آیندهنگر و چابک با رویکرد اندیشگاهی میپردازد. این پژوهشکده با داشتن مجوز وزارت علوم تحقیقات و فناوری، از اعتبار مجمع تشخیص مصلحت نظام، ظرفیت وسیع و شبکهای دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور و همچنین ارتباط ویژه با بدنه نخبگان راهبردی سود برده و از دانش آیندهپژوهی برای ابتکار و نوآوری در سیاستگذاری بهره میبرد. مقاومسازی اجتماعی و راهبردهای شکلگیری جامعه فعال و همچنین مطالعه روی عوامل بازدارنده از تصمیمگیری غلط و حکمرانی بد از مهمترین کارویژههای این پژوهشکده است.
موسسه آیندهنگری عمران ایران (عمرانبان) فعالیت خود را به شناسائی و تعریف گسستگیها و خلاها در حوزههای عمرانی معطوف نمودهاست و میکوشد با مشاوره و مشارکت در حل مساله، زمینه همکاری ذینفعان جهت اصلاح زیرساختها را فراهم آورد. این مجموعه به دنبال یافتن افقهای نو برای بکار گرفتن تخصص مهندسی عمران در حل مسائل است و امید دارد با دورهم نشاندن متخصصان و فعالان عرصه مهندسی عمران در کنار سایر رشتهها و با هماندیشی صاحبان خرد و بازتعریف قابلیتهای جمعی، راهحلهای دستیافتی برای معضلات کهنه ارائه دهد.
مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری مسئول انجام مطالعات و پژوهشها و ارائه طرحها و پیشنهادهای جامع مرتبط با استراتژی ملی در زمینههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، نظامی و سیاست خارجی، با رعایت سیاستهای کلی نظام است. این مرکز به عنوان نهاد مشورتی شخص رئیسجمهور، و به منظور انجام مطالعات و پژوهشهای سیاستی و ارائه طرحها و پیشنهادهای نهایی راجع به راهبردهای (استراتژیهای) ملی؛ و مطالعه سیاستگذاری عمومی کشور با رعایت سیاستهای کلی نظام، در ۱۰ حوزه: ۱. سیاست داخلی؛ ۲. سیاست زیرساختی؛ ۳. سیاست اجتماعی؛ ۴. سیاست فرهنگی؛ ۵. سیاست نظامی-امنیتی؛ ۶. سیاست حقوقی؛ ۷. سیاست محیط زیست؛ ۸. سیاست بهداشت و سلامت؛ ۹. سیاست علم، فناوری و نوآوری؛ و ۱۰. سیاست خارجی و روابط بینالملل، و با تأکید خاص بر مطالعات آیندهپژوهی در هر یک از ۱۰ حوزه مذکور فعالیت میکند.
حضور مهاجران و تاثیرات عمیق آنان بر جامعهی ایران، همواره به دیدی حاشیهای به آنان نگریسته شده است. همچنین، رقابت جهانی و منطقهای برای جذب دانشجویان بینالمللی و نخبگان به منظور ارتقا حوزه علم و فناوری و اقتصاد دانشبنیان در حال گسترش است که موفقیت کشورها در این حوزه، متکی بر سیاستهای مهاجرتی کارآمد میباشد. تاکنون مجموعه سیاستهای ایران در قبال پذیرش مهاجران بر اساس چند نگاه کلیشهای استوار شده و فعالیتهای علمی– پژوهشی منظمی در راستای آسیبشناسی این سیاستها و بهبود آنان صورت نگرفته است. انجمن دیاران میکوشد تا با رویکردی بین رشتهای در انجام پژوهشهای مهاجرتی و تغییر نگرشهای کلیشهای از طریق فعالیتهای ترویجی، سیاستهای مهاجرتی کشور را در راستای تحقق منافع ملی بهبود ببخشد.
اندیشکده اقتصاد مقاومتی یک کانون تفکّر است که در سال ۱۳۹۵ آغاز به کار نمود و با ماموریت «تصمیمسازی برای حل مسائل اقتصاد کشور در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی» فعالیت میکند. مطابق با تعریف اندیشکده، اقتصاد مقاومتی یک رویکرد مدیریتی و سیاستی در اقتصاد است، به این معنا که سیاستها و سازوکارهای اقتصادی طوری طراحی شود که کشور با کمترین تاثیرپذیری از تکانههای داخلی و خارجی، در مسیر تحقق اهداف خود حرکت کند. «ترسیم وضع مطلوب مبتنی بر تعریف فوق و با استفاده از منابعی همچون مبانی انقلاب اسلامی و قانون اساسی»، «توصیف وضع موجود مبتنی بر واقعیتهای میدانی»، «شناسایی شبکه مسائل در هر حوزه موضوعی و طراحی راهکار عملیاتی برای حل آن مبتنی بر مطالعه، کسب مشورت از خبرگان و بررسی تجربیات جهانی»، «ترویج و گفتمان سازی مباحث در فضای عمومی» و «پیگیری از دستگاهها و مسئولین مرتبط به منظور اتخاذ تصمیمات لازم» فعالیتهایی است که در اندیشکده انجام میشود.
اندیشکده حکمرانی نرم و فناوریهای نوین از دیماه ۱۳۹۸، فعالیت خود را با تشکیل یک هسته فکری از خبرگان و مجربین حوزههای مختلف سیاستگذاری و حکمرانی آغاز نمود. پس از جلسات متعدد و تدوین مأموریتها، چارچوب و موضوعات کاری اندیشکده، فعالیت رسمی آن از ابتدای سال ۱۳۹۹ آغاز شد.
در اصل ۴۵ قانون اساسی بهرهبرداری از مواهب الهی در اختیار حکومت اسلامی قرار داده شده است که طبق مصالح عامه نسبت به آنها عمل نماید همچنین طبق اصل ۴۸ قانون اساسی نیز نحوه بهرهبرداری از این مواهب باید به گونهای باشد که در هر منطقه به فراخور نیازها و استعدادها، سرمایه و امکانات لازم در دسترس قرار عموم گیرد؛ لذا شایسته است طرح اولیه حکمرانی مطلوب منابع طبیعی و ثروتهای عمومی در کشور بنا نهاده شود. از این رو در راستای پاسخگویی به بخشی از نیازهای پژوهشی کشور در زمینه نفت و گاز و سایر منابع طبیعی و ثروتهای عمومی، اندیشکده حکمرانی انفال و منابع طبیعی به عنوان یک اندیشکده میان رشتهای شروع به فعالیت کرده است.
اندیشکده جریان، جریانی است نواندیش از جوانانی که باور به تحول در حوزه سیاستورزی جهانی دارند. جمعی از جوانان تحصیل کرده در رشتههای علوم سیاسی و علوم اجتماعی و ارتباطات و اقتصاد و باورمند به اصول اخلاقی شریعت رهایی بخش حضرت دوست گرد هم آمدهاند تا با انگیزههای غیر انتفاعی و غیر جناحی جهت بهبود اوضاع حیات جمعی بشر به تشریک مساعی پرداخته و با رویکردی دانش بنیان، مسئله محور، زمینهنگر و آزاداندیشانه امکان ایجاد یک هویت جمعی فضیلت خواهانه و معطوف به بازاندیشی در سیاستهای جهانی را فراهم آورند.
اندیشکده «پایا» با رسالت پیشرفت، سازندگی و آبادانی (توسعه پایدار متوازن) منطقهای ایران اسلامی به همت جوانان دغدغهمند، در سال ۱۳۹۵ بنیانگذاری شد که تاکنون با بهرهگیری از خبرگان، در دو حوزهی «نظرورزی» و «عملیاتی»، ماموریتهای تولید ادبیات بومی پیشرفت و توسعه، تجربه نگاری نهادها و کنشگران جهادی، سیاست پژوهی محلی-منطقهای، نهادسازی در مناطق محروم و محرومیتکاهی (فقرزدایی و غنا بخشی)، مطالعات راهبردی مهاجرت و حاشیه نشینی و … را دنبال میکند.
اندیشکده مرصاد، مجموعهای حوزوی و با پسزمینهای از دغدغهها و افکار نسل جدید انقلاب اسلامی است. قاطبۀ حوزویان انقلابی نسل جدید دغدغههایی از جنس تحول حوزه و کشاندن پای آن به صحنههای مختلف اداره جامعه، جاری کردن اندیشه اسلامی در روندهای اجتماعی و تمدنی دارند. اما آنچه بالفعل اندیشکده مرصاد را در میان این طیف متمایز میکند گزینشهایی منحصربهفرد است که در زمینۀ انتخاب «لایۀ شناختی»، «مخاطب» و «محصول» انجام داده است و عناصر ثابت و هویتی آن محسوب میشوند.
اندیشکده سیاستگذاری امیرکبیر با هدف حل مسائل جمهوری اسلامی ایران از طریق گفتمانسازی، شـبـکهسازی، تربیت نیرو و تصمیمسازی برای مسئولین ایجاد شده است و هم اکنون در حـوزههای صنعت، انرژی، اقتصاد و حکمرانی به فعالیت میپردازد. اعـضـای ایـن مرکــز که از دانش آموختگان و اساتید دانــشگـاه صـنعـتـی امـیـرکبـیر هستنـد، در کــارگـروههای تخصصـی در زمــینههـای مــختـــلف بــا نــگـاه حل مساله بر روی موضـوعــات هدف متمرکز شدهاند.
دفتر مطالعات دیپلماسی اقتصادی یک نهاد علمی- مشورتی میباشد که در زنجیره تولید علم و پیادهسازی پاسخها به مسائل نظام اسلامی با تمرکز بر روابط اقتصادی خارجی فعالیت نموده و اقدامات پشتیبانی کننده و دارای همافزایی و ارزشآفرینی را انجام میدهد. در این راستا با انجام اقدامات بهینه و رعایت اصول و چارچوب حاکم بر دانشگاه امام صادق علیه السلام به دنبال کمک به توسعه علمی و پژوهشهای کاربردی در سیاستگذاری کلان اقتصاد سیاسی بینالملل از طریق فرآیندی تحقیقاتی و اجرایی میباشد.
پژوهشکده تحقیقات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام از سال ١٣٨٩ با مجوز رسمی از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری آغاز به کار نموده است.
موسسه بنیاد تدبیرگران توسعه فردا از سال ۱۳۸۱ تاکنون در حوزه تولید و پردازش فکر، فعالیت میکند. سیاست نوآوری در بنیاد توسعه فردا بر سه پایه آیندهنگری، مطالعات بین رشتهای و تکیه بر شبکهسازی است. کتاب روشهای آیندهنگاری تکنولوژی (۱۳۸۴) و مدیریت اندیشگاه از تولد تا توسعه(۱۳۸۹) نمونهای از نوشتارهای مرجع بنیاد توسعه فردا است که در توسعه دانش و هنر آیندهنگری و همینطور توسعه فرهنگ مراجعه به اندیشگاهها در کشور موثر بوده است. آرمان بنیاد توسعه فردا ارائه الگویی موفق و کارآمد از یک اندیشگاه(کانون تفکر) ایرانی است که بر اساس آموزههای دینی بتواند در حل مسالههای واقعی نظیر توسعه فناوری نو در کشور و توسعه پایدار ایران نقش ایفا کند.
«اﻧﺪﯾﺸﮕﺎه مهاد» ﺑﺎ ﭘﺮ ﮐﺮدن ﺧﻼء ﻣﯿﺎن «ﻧﻈﺮ» ﺗﺎ «ﻋﻤﻞ» ﺑﻪ ﺣﻞ ﻣﺴﺎﻟﻪ ﭘﺮداﺧﺘﻪ و ﯾﺎﻓﺘﻪهای ﺧﻮد را ﺑﺎ ﺳﯿﺎستگذاران و ﺗﺼﻤﯿﻢﮔﯿﺮان دوﻟﺘﯽ، ﻋﻤﻮﻣﯽ و ﻏﯿﺮدوﻟﺘﯽ در همه ﺳﻄﻮح و ﺑﺎ در ﻧﻈﺮ داﺷﺘﻦ ﻣﻨﺎﻓﻊ همه ذیﻧﻔﻌﺎن ﺑﻪ اﺷﺘﺮاك ﻣﯽﮔﺬارد؛ و در همین ﺣﯿﻦ ﺗﻼش ﻣﯽﮐﻨﺪ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان نهادی ﺑﺮای ﺗﻘﻮﯾﺖ ﺻﺪای ذیﻧﻔﻌﺎن ﮐﻠﯿﺪی ﺣﻮزه شهر، ﻣﻨﻄﻘﻪ و ﻣﺤﯿﻂ زﯾﺴﺖ ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﮐﻨﺪ.
اندیشگاه سیاستنگاری ایران «سَنا» در صدد آن است که مدلهای سیاستی و مدیریتی را از درون تجارب زیسته استخراج کند. این کار در بنیاد توسعه فردا، «سیاستنگاری» نامیده شده است. سیاستنگاری عبارت است از بازخوانی و مرور یک تجربه، با هدف یادگیری منظم و سیستماتیک از تجارب خود و دیگران. سیاستنگاری نه وقایعنگاری است و نه سیاستگذاری، بلکه وقایع و رخدادهای درون یک تجربه را با هدف درک تفکرات، اصول و روشها، نگرشها و ارزشهای حاکم بر یک تجربه و بازیگرانش مورد مطالعه قرار میدهد. اندیشگاه سَنا یک تجربه را در چهار لایه مطالعه میکند: وقایع و رخدادها، زیرساخت اجتماعی و نهادی، باورها و ارزشها، اندیشه و بینش.
شبکه کانونهای تفکر ایران مجموعهای متشکل از مراکز و گروههای تحلیلگر تخصصی است که از سال ۱۳۷۹ با هدف ارتقای کارآمدی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران از طریق سیاستپژوهی و کمک به تصمیمگیران و پیشنهاد سیاستهای مناسب در حوزههای اقتصاد کلان، انرژی، صنعت، کشاورزی، مسکن، تعلیم و تربیت، سلامت و علم و فناوری ایجاد شده است. با توجه به گسترش فعالیتهای این شبکه، در اردیبهشت سال ۱۳۹۳ نام این مجموعه به «شبکه کانونهای تفکر ایران» تغییر یافت.
جامعه اندیشکدهها از سال ۱۳۹۶، با هدف ایجاد و استقرار سازوکارهایی جهت معرفی و برجستهسازی پژوهشها و اقدامات برتر اندیشکدههای کشور راهاندازی شده است. به این ترتیب که با شناسایی و الگوسازی از فعالیتهای موفق اندیشکدهها، زمینه برای توسعه ظرفیت و اثرگذاری اندیشکدههای فعلی و فضا برای شکلگیری اندیشکدههای جدید فراهم شود. جامعه اندیشکدهها تلاش دارد در فضایی غیر انحصاری با مشارکت اندیشکدهها و گروههای فعال در زیست بوم اندیشه ورزی کشور، ماموریت خود را به انجام برساند. در این راستا از حضور و همکاری مجموعه ها و برنامه های دیگر در این زیست بوم استقبال میکند.
پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف براساس نیاز به بکارگیری روشهای علمی در حوزه سیاستگذاری و تولید دانش تخصصی مورد نیاز در تصمیمگیریهای کلان طی تفاهمنامهای میان دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام (به عنوان مهمترین نهاد تدوینکننده سیاستهای کلان) و دانشگاه شریف (یکی از بهترین دانشگاههای حوزه علم و فناوری) تاسیس شد. این پژوهشکده توانست ظرف دو سال مجوز قطعی فعالیت را از شورای گسترش وزارت علوم دریافت نماید.
پژوهشکده چشمانداز و آیندهپژوهی در راستای تحقق اهداف چشمانداز جمهوری اسلامی ایران و سیاستهای کلی نظام از ابتدای دهه ۹۰ تأسیس شده و به پژوهشهای آیندهنگر و چابک با رویکرد اندیشگاهی میپردازد. این پژوهشکده با داشتن مجوز وزارت علوم تحقیقات و فناوری، از اعتبار مجمع تشخیص مصلحت نظام، ظرفیت وسیع و شبکهای دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور و همچنین ارتباط ویژه با بدنه نخبگان راهبردی سود برده و از دانش آیندهپژوهی برای ابتکار و نوآوری در سیاستگذاری بهره میبرد. مقاومسازی اجتماعی و راهبردهای شکلگیری جامعه فعال و همچنین مطالعه روی عوامل بازدارنده از تصمیمگیری غلط و حکمرانی بد از مهمترین کارویژههای این پژوهشکده است.
موسسه آیندهنگری عمران ایران (عمرانبان) فعالیت خود را به شناسائی و تعریف گسستگیها و خلاها در حوزههای عمرانی معطوف نمودهاست و میکوشد با مشاوره و مشارکت در حل مساله، زمینه همکاری ذینفعان جهت اصلاح زیرساختها را فراهم آورد. این مجموعه به دنبال یافتن افقهای نو برای بکار گرفتن تخصص مهندسی عمران در حل مسائل است و امید دارد با دورهم نشاندن متخصصان و فعالان عرصه مهندسی عمران در کنار سایر رشتهها و با هماندیشی صاحبان خرد و بازتعریف قابلیتهای جمعی، راهحلهای دستیافتی برای معضلات کهنه ارائه دهد.
مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری مسئول انجام مطالعات و پژوهشها و ارائه طرحها و پیشنهادهای جامع مرتبط با استراتژی ملی در زمینههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، نظامی و سیاست خارجی، با رعایت سیاستهای کلی نظام است. این مرکز به عنوان نهاد مشورتی شخص رئیسجمهور، و به منظور انجام مطالعات و پژوهشهای سیاستی و ارائه طرحها و پیشنهادهای نهایی راجع به راهبردهای (استراتژیهای) ملی؛ و مطالعه سیاستگذاری عمومی کشور با رعایت سیاستهای کلی نظام، در ۱۰ حوزه: ۱. سیاست داخلی؛ ۲. سیاست زیرساختی؛ ۳. سیاست اجتماعی؛ ۴. سیاست فرهنگی؛ ۵. سیاست نظامی-امنیتی؛ ۶. سیاست حقوقی؛ ۷. سیاست محیط زیست؛ ۸. سیاست بهداشت و سلامت؛ ۹. سیاست علم، فناوری و نوآوری؛ و ۱۰. سیاست خارجی و روابط بینالملل، و با تأکید خاص بر مطالعات آیندهپژوهی در هر یک از ۱۰ حوزه مذکور فعالیت میکند.